100% Versgarantie | Gekoeld & gevacumeerd thuisbezorgd | Gratis thuisbezorgd vanaf €65,- | Voor 15:00u besteld, morgen in huis | 

  100% Versgarantie

    Gekoeld & gevacumeerd                                                                           Bij ons af te halen. Presentje bij elke bestelling.                   

Resultaat 1–12 van de 14 resultaten wordt getoond

*De prijzen zijn seizoensgebonden. 

Lamsvlees: alles wat je moet weten

Lams- en schapenvlees is vlees afkomstig van schapen dat vooral wordt gebruikt voor consumptie. Wanneer is er sprake van lamsvlees en wanneer hebben we het over schapenvlees? Hierover bestaan verschillende opvattingen. Waar de ene persoon kijkt naar een volledig gebit, is voor de andere persoon de leeftijd een belangrijk ijkpunt. Goed om hier voor eens en altijd duidelijkheid in te verschaffen.

Wat is lamsvlees?

Doorgaans wordt het vlees van een schaap dat minder dan één jaar oud is als lamsvlees getypeerd. Vlees van een schaap dat ouder is dan één jaar is vetter en heeft een uitgesproken smaak. Een smaak die doorgaans niet als heel prettig wordt ervaren.

Welke soorten lammeren zijn er?

Binnen lams- en schapenvlees is veel verschil in prijs en soort zichtbaar. Om hier meer transparantie in te krijgen, wordt gewerkt met een classificatiesysteem. Dit systeem ziet er als volgt uit:

  1. Lam: Een schaap jonger dan 12 maanden oud en zonder snijtanden.
  2. Jaarling: Een jonge ram of ooi. Deze is niet ouder dan 24 maanden en heeft niet meer dan twee snijtanden.
  3. Schaap: Een ooi of gecastreerde ram met meer dan twee snijtanden.

Let er wel op dat de classificatie van lamsvlees, eenjarig vlees en schapenvlees per land kan verschillen.

Buiten de hierboven genoemde soorten, zijn er ook nog andere lamssoorten. Zo is er zuiglam. Dit is een melk gevoed lam dat tussen de 10 en 12 weken oud is. Over het algemeen is dit een duur stuk vlees, omdat er nog weinig vlees aan de botten zit. Het vlees is mager en licht van kleur. Een ander soort lam is lentelam. Ook dit is een melk gevoed lam, maar deze is ouder dan een zuiglam. Een lentelam is meestal tussen de drie en vijf maanden oud en is geboren in de late winter of het vroege voorjaar. Op zoek naar een niet-gespeend lam? Ga dan voor melklam. Dit een lam van 4 tot 6 weken oud met een gewicht van 5,5 tot 8 kg. Van dit lamsoort wordt gezegd dat deze smakelijker is dan oudere lamsoorten.

Over het algemeen geldt: hoe jonger het lam, hoe malser het vlees. Hoe donkerder het vlees hoe ouder het lam. Daarnaast moet het vet wit zijn. Neigt de kleur van het vet naar geel, dan is de kans groot dat je schapenvlees voorgeschoteld hebt gekregen.

Lamsrack, -koteletten en -medaillons

Een lam is een kleiner dier, dan bijvoorbeeld een kalf. Daarom wordt deze eerder als geheel bereid. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een schouder, nek, bout of lams sparerib. Uiteraard zijn er ook kleinere malse stukken vlees. Stukken vlees die makkelijk te bereiden zijn, zoals een lamsmedaillon of lamsfilet. Juist omdat een kalf vaak in zijn geheel wordt bereid, is er niet afval over om te verwerken tot worst of gehakt. Lamsgehakt kom je dan ook niet snel tegen in de supermarkt, maar eerder bij de slager.

Bestel jouw lamsvlees rechtstreeks van het land

Wil je genieten van heerlijk vers lamsvlees. Lamsvlees van lammeren die in alle rust en ruimte geleidelijk zijn opgegroeid. Niet met krachtvoer, maar iedere dag heerlijk razend in de buitenlucht. Bestel dan je lamsvlees bij Natuurlam. In ons assortiment lamsvlees kopen vind je een ruim aanbod lamsproducten.

Winkelwagen

0

Geen producten in je winkelwagentje.

error: Content is protected !!